Eismo taisyklės dviratininkams

  • Paskelbė : Ana Korkut
  • Paskelbta: 2020-05-05
  • Kategorija: Svarbu!


KOKIŲ KELIŲ EISMO TAISYKLIŲ PRIVALO LAIKYTIS DVIRAČIŲ IR ELEKTRINIŲ PASPIRTUKŲ VAIRUOTOJAI?
    Atšilus orams miestų, miestelių ir kaimų gatvėse, keliuose pasirodo vis daugiau dviratininkų. Dauguma vaikystės ir vasaros neįsivaizduoja be dviračio ar, kaip šiuo metu populiaru, be elektrinio paspirtuko. Vis daugiau šeimų kartu su vaikais naudojasi šiomis transporto priemonėmis leisdami laisvalaikį, tačiau ne visi tėvai pasirūpina savo atžalomis ir jų saugumu kelyje.  
    Pirmiausia, jei planuojate važiuoti dviračiu automobilių keliais, būtina žinoti ir laikytis Kelių eismo taisyklių. Taip nebūsite nubausti ir sumažinsite sau ir savo vaikui galimybę papulti  į eismo įvykį.    
    Pateikiame atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus dėl dviratininkų kelių eismo taisyklių.
    Ar būtina šviesą atspindinti liemenė?
    Važiuojant keliais dviratininkai ir elektrinių paspirtukų vairuotojai dienos metu privalo važiuoti dėvint šviesą atspindinčias liemenes arba liemenės gali nedėvėti, jei dviračio priekyje dega baltos spalvos, o gale raudonos spalvos žibintas. Tai negalioja tamsiu paros metu ̶  tuomet reikalinga ir liemenė, ir žibintai.
    
    Ar būtinas šalmas?
    Važiuoti užsidėjus šalmą būtina tik dviračių vairuotojams ir keleiviams iki 18 metų. Vyresniems asmenims šalmas rekomenduojamas, bet nebūtinas.
    Kokios taisyklės galioja elektriniams paspirtukams?
    Elektrinis paspirtukas (galia iki 1 kw, greitis iki 25 km/h) priskiriamas dviračių kategorijai, tad privaloma laikytis visų reikalavimų, taikomų dviratininkams.  
    Kaip turi atrodyti dviratis?
    Dviratis privalo turėti tvarkingą stabdį, garso signalą, gale turi būti raudonos šviesos atšvaitas ar žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant keliais tamsiu paros metu priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, gale raudonos šviesos žibintas.
    Nuo kokio amžiaus leidžiama važiuoti keliais?
Savarankiškai važiuojamąja dalimi galima važiuoti nuo 14 metų,
o išklausiusiems kursą ir gavus pažymėjimą – nuo 12 metų. Prižiūrint suaugusiam nuo 8 metų.  Gyvenamojoje zonoje (kiemuose prie daugiabučių) amžius neribojamas.
Kur galima važiuoti dviračiais?
    Važiuoti leidžiama dviračių takais, pėsčiųjų ir dviračių takais, dviračių juostomis, o kur jų nėra tinkamu kelkraščiu. Jei minėtų vietų nėra, tuomet leidžiama važiuoti šaligatviu ar viena eile važiuojamosios dalies pakraščiu.
    Jei prie kelio įrengtas dviračių takas, važiuoti važiuojamąja kelio dalimi ar kelkraščiu draudžiama.
    Važiuojamąja kelio dalimi galima važiuoti tik tuomet, jei prie kelio nėra dviračio tako, o kelkraštis netinkamas važiavimui.
    Važiuoti dviračiu reikia kuo arčiau dešiniojo krašto. Prireikus pasukti į kairę, apsisukti, pervažiuoti į kitą kelio pusę, rekomenduojama nulipti nuo dviračio ir kirsti kelią vedantis dviratį, jeigu eismo sąlygos to reikalauja.
    Draudžiama dviračiu važiuoti apsvaigus nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Sustabdyti pareigūnų galite būti patraukti administracinėn atsakomybėn.
    Ar galima dviračiu važiuoti pėsčiųjų perėja?
    Dažnai matomas vaizdas: vos užsidegus žaliam šviesoforo signalui, dviratininkai kartu su pėsčiaisiais visu greičiu lekia per pėsčiųjų perėją. Toks elgesys yra draudžiamas.
    Kas draudžiama dviratininkams?
- važiuoti važiuojamąja dalimi, jei įrengti dviračių takai;
- važiuoti automagistralėmis ar greitkeliais;
- važiuoti nelaikant bent viena ranka vairo;
- vežti keleivius, jei neįrengtos specialios sėdėjimo vietos’
- būti velkamiems ar vilkti kitas transporto priemones;
- važiuoti įsikibus į transporto priemones;
- važiuoti pėsčiųjų perėjomis.

 Parengė: Vilniaus apskr. VPK Šalčininkų r. PK 
 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 – 08.45
  • 2. 08.55 – 09.40
  • 3. 09.55 – 10.40
  • 4. 11.10 – 11.55
  • 5. 12.10 – 12.55
  • 6. 13.10 – 13.50
  • 7. 14.00 – 14.40